Генерална директорка Електромреже Србије АД Јелена Матејић званично је данас у Будимпешти потписала споразум о удруживању берзи електричне енергије Србије, Словеније и Мађарске.

Тим поводом, директорка Матејић је изјавила: „Заиста сам поносна јер се сада успоставља снажна заједничка пословна инфраструктура и остварује пуна синергија између све три берзе, на пројекту који је инициран још 2018. Ово спајање доноси нам вишеструке користи, приближава нас јединственом европском тржишту, док за све учеснике омогућава олакшан приступ јединственој услузи за трговање. Осим тога, постоји још један важан бенефит за Србију – реализацијом овог спајања берзи стварају се услови да ЕМС надаље сарађује са мађарским оператором преносног система, MAVIR-ом, у процесу спајања дан-унапред тржишта са јединственим тржиштем Европе, што је испуњење једног од предуслова за Републику Србију за укидање CBAM таксе“.

Споразум о удруживању три берзе потписали су директори преносних система Србије, Мађарске и Словеније и европске берзе EPEX SPOT, као акционара у компанији ADEX. Потписивању су присуствовали министар спољних послова и спољне трговине Мађарске, Петер Сијарто, министар заштите животне средине, климе и енергетике Словеније, Бојан Кумер и државни секретар у Министарству рударства и енергетике Вељко Ковачевић.

Поводом овог значајног догађаја за енергетски сектор, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је: „Ово је велики дан за даљи развој нашег електроенергетског система. Регионалној берзи коју су основале Србија и Словенија придружила се Мађарска, а ЕМС постоје власник 25 одсто берзе електричне енергије у Словенији и Мађарској. Заједничка платформа за трговање на све три берзе додатно ће подстаћи развој регионалног тржишта електричне енергије и обезбедити снажно и поуздано тржишно окружење неопходно за нове инвестиције. Такође, позитивно ће утицати на развој и интеграцију обновљивих извора енергије у региону“, рекла је Хандановић.

Споразумом у вези са BlueSky пројектом који је данас потписан у Будимпешти, мађарска берза електричне енергије, HUPX, придружила се првој регионалној берзи електричне енергије за Централну и Југоисточну Европу – ADEX, коју су 2022. основали српски и словеначки оператер преносног система и европска берза електричне енергије, EPEX SPOT. Седиште компаније ADEX која ће управљати српском, словеначком и мађарском берзом биће у Будимпешти.

Leave A Comment