Представници Акционарског друштва Електромрежа Србије су 28. децембра уручили 8 стипендија успешним и талентованим студентима Електротехничког факултета Универзитета у Београду, Електронског факултета Универзитета у Нишу и Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду. Циљ овог пројекта је унапређење високошколског образовања у Србији кроз пружање финансијске и каријерне подршке, али и мотивисање будућих стручњака да постану део енергетског система наше државе. Пројекат стипендирања студената реализује се од 2015. године, у оквиру кога је до сада стипендирано 64 студента, од чега је њих 13 примљено у радни однос.
Десетомесечна стипендија износи 250.000 динара, а право учешћа на конкурсу имали су редовни студенти треће или четврте године смера електроенергетика, са најмањим просеком 8,00. Уз стипендије, студентима ће бити обезбеђен рад са менторима, а уговором је предвиђена и обавезна пракса и кроз њу обављање практичних задатака у оквиру предвиђене организационе јединице.
– Компанија ЕМС АД је у потпуности окренута будућности, како кроз планирање и инвестирање у пројекте који обезбеђују енергетску стабилност државе и региона, тако и кроз интернационално повезивање. Сарадња са факултетима је управо део нашег погледа у будућност. Желимо да мотивишемо младе да своју каријеру развијају у оквиру енергетског система наше државе, те да остану у земљи. Годинама уназад реализујемо пројекат стипендирања студената и поносни смо на чињеницу да су неки од бивших стипендиста данас наше истакнуте колеге – изјавила је том приликом директорка ЕМС АД Јелена Матејић.
Приликом потписивања уговора о стипендирању, студенте је поздравио и Владан Ристић, шеф Службе за планирање развоја преносног система, који је током студирања био стипендиста компаније, а сада је студент докторских студија на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, на корак од одбране теме дисертације.
„Пре почетка праксе био сам убеђен да знам све, али већ првог дана у компанији схватио сам да још много тога треба да научим. И тако већ шест година учим свакодневно, како од колега у оквиру компаније, тако и кроз сарадњу са великим стручњацима са читавог континента. Међународни пројекти у оквиру којих преседавам Регионалном групом за развој Југоисточне Европе, са собом доносе огромно искуство, стручни развој, позицију из које може да се сагледава енергетска будућност, а ту привилегију заиста пружа компанија као што је ЕМС АД“, изјавио је Владан Ристић.
Поред стипендирања студената поменутих факултета, ЕМС АД годинама уназад додељује и стипендије ученицима из четири средње електротехничке школа из више градова у Србији.