Представници Акционарског друштва Електромрежа Србије, Покрајинског завода за заштиту природе и Друштва за заштиту и проучавање птица Србије састали су се 11. децембра у Специјалном резервату природе „Засавица“ како би представили резултате дугогодишњих напора у заштити и праћењу популације степског сокола (Falco cherrug), у оквиру заједничког Споразума о сарадњи.

Очување популације степског сокола у Србији у потпуности зависи од људских активности будући да се готово сви парови гнезде на стубовима високонапонских далековода који су у надлежности Електромрежe Србије. У циљу заштите степског сокола, у Србији критично угрожене и строго заштићене врсте, већ 15 година се улажу напори да се унапреде могућности коришћења далековода за репродукцију, одмор, осматрање плена и лов.  

„Реализацијом бројних активности везаних за обезбеђивање повољних подлога за гнежђење и осматрање праћењем репродуктивног циклуса соколова, као и усклађивањем са ЕМС-овим планираним активностима на одржавању далековода, значајно су унапређени услови за опоравак њихове популације, а да при томе не ометају стабилно и поуздано напајање електричном енергијом. Соколови су сада заштићенији од неповољних временских услова, те имају просечно више младунаца него раније, а знатно лакше хватају и плен“, каже др Слободан Пузовић, орнитолог из Покрајинског завода за заштиту природе.

Степски соко насељава отворене степе, простране долине и пољопривредне пределе источне Европе, централне Азије до источне Монголије и Кине, те делове Мале Азије, Кавказа и Блиског истока. Гнезда не гради, већ их преотима од других птица попут гаврана, мишара, јастребова и орлова и у њима одгаја потомство. 

„Степски соко је једна од најзначајнијих врста птица која насељава Србију. Наша национална популација има значајан удео од готово 10% европске популације, па због тога имамо велику одговорност да их очувамо. На то нас обавезује и низ међународних уговора које је Република Србија потписала“, изјавио је Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. 

Партнерство између компаније Електромрежа Србије, Покрајинског завода за заштиту природе и Друштва за заштиту и проучавање птица Србије најбољи је показатељ како велики привредни системи, стручне институције и организације цивилног друштва у синергији могу да остваре изузетне резултате у заштити природе и угрожених врста. Захваљујући, пре свега, постављању безбедних подлога за гнежђење  на далеководима, популација степског сокола лагано се опоравља и враћа на некадашња станишта.

„Поносни смо што смо у прилици да помогнемо очувању и опоравку степског сокола, дивне врсте којој је претило изумирање у нашој земљи. Одговорни смо када обављамо свој посао, али смо одговорни и према свом окружењу и околини у којој обављамо своје делатности. Наставићемо да будемо поуздан партнер у овој акцији и добар „станодавац“ степским соколивима, којима у будућности желимо што више младунаца“, каже Маја Адамовић, руководилац Регионалног центра одржавања Нови Сад у Електромрежи Србије.

Leave A Comment