BSP, SEEPEX i HUPX se ujedinjuju u Adex, čime se usluge trgovanja električnom energijom ove grupe u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj podižu na viši nivo

Beograd/Ljubljana/Budimpešta/Pariz, 25. mart 2024.

Mađarska berza električne energije HUPX pridružuje se Adex-u čime se jača i  proširuje delokrug regionalne grupe za berzu električne energije za Centralnoistočnu i Jugoistočnu Evropu (JI-SIE), a Adex grupa time postaje najlikvidniji centar za spot trgovinu električnom energijom u ovom delu Evrope.

Ovaj korak podstiče energetsku tranziciju i konsolidaciju fragmentiranih tržišta i približava nas panevropskom spajanju tržišta. Za učesnike na tržištu to znači novi pristup jedinstvenoj usluzi (one-stop-shop) za trgovanje i kliring u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj. Sadašnjim i budućim članovima će potpuno optimizovani procesi omogućiti usluge uz veće pogodnosti i pristupačnost. Berze energije u okviru Adex grupe sa sedištem u Budimpešti će objediniti stručnost više kompanija uključujući usklađena berzanska pravila, i trgovinska i klirinška rešenja.

Rezultat toga je da Adex grupa postaje jedini akcionar BSP, HUPX i SEEPEX. MAVIR, ELES, EMS i EPEX SPOT su akcionari ADEX grupe koja je svojom strukturom otvorena za pridruživanje novih partnera.

BSP, HUPX i SEEPEX ostaju operateri svojih postojećih tržišta i nadalje zadržavaju svoju licencu za berzu električne energije kao i NEMO licencu.

Očekuje se da će, nakon odobrenja nadležnih organa, proširena Adex grupa početi sa radom u drugoj polovini 2024. godine.

 

Adex grupa doo, prva regionalna berza električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, zvanično je uspostavljena 23. decembra 2022. u Ljubljani, od strane osnivača – ELES, EMS i EPEX SPOT, sa stopostotnim vlasništvom nad dva zavisna preduzeća – BSP i SEEPEX. Preko 60 članova trguje električnom energijom na spot tržištima kojim upravljaju BSP and SEEPEX. Obim trgovine na tržištima Adex grupe u 2023. iznosio je 16,3 TWh. U drugoj polovini 2024. Adex grupa seli svoje sedište u Budimpeštu a HUPX će biti treće zavisno preduzeće u kom će imati stopostotno vlasništvo. Za više informacija posetite www.adex-spot.com.

ELES objedinjuje funkcije operatora prenosnog i distributivnog sistema u Sloveniji i upravlja mrežom 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda, ukupne dužine 3113 km. Geografski posmatrano, ELES se nalazi na raskrsnici puteva između zapadne, istočne i južne Evrope, te upravlja tranzitnim tokovima i obezbeđuje pouzdan prenos i distribuciju električne energije ka nekoliko susednih zemalja. Za više informacija posetite www.eles.si.

Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije (EMS)  je operator prenosnog sistema u Republici Srbiji, čija je dužnost da obezbedi siguran i pouzdan prenos električne energije, efikasno upravljanje prenosnim sistemom i obezbedi optimalan i održiv razvoj. EMS upravlja mrežom 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda, čija je dužina oko 10.000 km. Nadležan je za koordinaciju osam međuzonskih kapaciteta sa susednim operatorima prenosnog sistema, u potpunosti u skladu sa pravilima i praksom ENTSO-E. Za više informacija posetite www.ems.rs.  

Evropska berza električne energije EPEX SPOT SE i njena zavisna preduzeća upravljaju fizičkim kratkoročnim tržištima električne energije u zemljama centralnozapadne Evrope, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, zemljama Nordijske regije i Poljskoj. Pored toga, EPEX SPOT, kao novinu, nudi rešenja za lokalna tržišta fleksibilnosti i aukcije za garancije porekla, kako bi podstakao integraciju obnovljivih izvora energije i unapredio  angažovanje potrošača i proizvođača na tržištu električne energije. Kao deo EEX grupe, koju čine kompanije koje opslužuju međunarodna robno-berzanska tržišta, EPEX SPOT je posvećen stvaranju panevropskog tržišta električne energije. Više od 380 članova trguje električnom energijom na EPEX SPOT-u. Holding operatora prenosnih sistema – HGRT poseduje 49% kapitala ove berze. Za više informacija posetite www.epexspot.com.

MAVIR doo upravlja elektroenergetskim sistemom Mađarske. Poseduje licencu operatora prenosnog sistema i obezbeđuje adekvatne rezervne kapacitete za proizvodnju i prenos. MAVIR Ltd. prati stanje i unapređuje imovinu prenosnog sistema, održava stabilno snabdevanje električnom energijom, podržava širenje tržišta i obezbeđuje jednak pristup svim korisnicima sistema. Kompanija koordinira sa susednim sistemima i obavlja profesionalne međunarodne aktivnosti. Pored toga, MAVIR doo izrađuje strategiju razvoja mreže i predlaže razvoj proizvodnih kapaciteta. Za više informacija posetite www.mavir.hu.

HUPX doo upravlja mađarskom berzom električne energije. Poseduje NEMO licencu koju mu je dodelio Nacionalni regulatorni organ Mađarske (MEKH). Time što reguliše tržište i obezbeđuje okvir za trgovanje, HUPX promoviše likvidnost i podržava tok obrtnog kapitala u regionu. Njegove osnovne aktivnosti uključuju obezbeđivanje referentnih cena i berzanske, trgovačke platforme, koje pomažu razvoju mađarskog tržišta električne energije. Transparentni, standardizovani tržišni mehanizmi i liberalizovano tržišno poslovanje pružaju sigurnost domaćeg snabdevanja energijom i isplativost trgovine, što dovodi do rasta investicija i razvoja u elektroenergetici. Za više informacija posetite hupx.hu/hu/

Leave A Comment