Електромрежа Србије успешно је завршила значајан пројекат изградње подземног високонапонског кабловског вода од ЕМС-ове трафостанице Београд 17 код Плавог моста до ЕПС-ове трафостанице Београд 23 на Аутокоманди. Тиме су створени услови за још поузданије и сигурније напајање централних делова града, укључујући и делове у којима се реализују капитални инфраструктурни пројекти, попут Београда на води. Дужина трасе овог 110 kV кабловског вода износи 3,2 километра, а вредност инвестиционих улагања је око 2,7 милиона евра.

Завршетак изградње овог вода обележен је 12. јула у Скупштини града уз присуство градоначелника проф. др. Зорана Радојичића, чланова пословодства ЕМС АД на челу са директорком Јеленом Матејић, као и представника медија.
Градоначелник Београда проф. др. Зоран Радојичић изразио је задовољство због успешне реализације пројекта и нагласио значај електроенергетске инфраструктуре за развој града, квалитет живота, али и њену неопходност када је реч о захтевима инвеститора и њиховом привлачењу. Истакао је задовољство и због примене савремених техничких решења прикладних за урбане градске зоне и захвалио се Електромрежи Србије на одличној сарадњи.

– Ускоро на територији Београда почиње и изградња још два подземна кабловска вода. Један ће ићи од ТС Београд 23 до ТС Београд 45, у оквиру комплекса Београд на води, и дужина његове трасе ће износити око три километра. Други ће повезивати ТС Београд 45 и ТС ТЕТО Нови Београд и биће дугачак приближно 3,6 километара. Завршетак та два пројекта планиран је за мај следеће године, и уз вод који смо управо завршили тиме ће дефинитивно бити обезбеђено поуздано снабдевање делова престонице у којима се највише гради и где следствено постоји и значајна потреба за изградњом и унапређењем електроенергетске инфраструктуре – рекла је том приликом директорка ЕМС АД Јелена Матејић.

Такође, у току су припремне активности за реконструкцију постојећег 110 kV кабла на потезу од ТС Београд 1 на Карабурми до ТС Београд 6 у близини Скупштине Србије, који је значајан за снабдевање центра града. Уз то, Електромрежа Србије реализује и планира пројекте високонапонских каблова и ван подручја Београда. У току је реализација 110 kV висконапонског кабла у Крушевцу чији се завршетак очекује у новембру 2019.  Такође, спроводе се и припремне активности за полагање висконапонског кабла у Новом Саду, између ТС Нови Сад 5 и ТС Нови сад 7.

– Ово је доказ наших великих напора на изградњи и унапређењу високонапонске кабловске мреже, која је по Закону о енергетици од децембра 2014. године у надлежности ЕМС АД. Каблови су одлично, понекад и једино решење за примену у урбаним окружењима, а ми и овој области свог рада приступамо одговорно и ефикасно, што је резултирало успешном реализацијом изградње кабла од ТС Београд 17 до ТС Београд 23 – поручила је директорка ЕМС АД.

Leave A Comment