У организацији Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women), данас је у посети пословном објекту Електромреже Србије у улици Војводе Степе на Вождовцу било двадесетак ученица основних и средњих школа из Београда и Сремске Митровице, заједно са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић Хандановић.

Баш на дан рођења Николе Тесле, ученице које занима област електоренергетике имале су прилику да посете нашу компанију која већ дужи низ година разбија родне предрасуде у овом сектору, као и да разговарају са генералном директорком ЕМС АД Јеленом Матејић, која је већ седам година на челу компаније. Она им је говорила о начину на који ЕМС фунционише и великој одговорности коју управо жене имају када је реч о управљању преносним системом и његовом одржавању.

Ученице су обишле и ЕМС-ов Национални диспечерски центар где је 2015. почела да ради прва диспечерка у Србији и у којем данас раде четири диспечерке.

„У Електромрежи Србије гајимо окружење које подстиче сваког појединца да покаже све своје потенцијале и доказали смо да послове у електроенергетици жене могу обављати не само једнако добро као мушкарци, већ и да често могу имати иновативну перспективну и проналазити нова и креативна решења“, поручила је Јелена Матејић

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је са ученицама о перспективама за образовање и развој у енергетском сектору

“Пред младима су данас бројне могућности, важан помак је што имамо све више инжењерки и научница које учествују у променама које спроводимо у енергетском сектору и надам се да ће у будућности још више девојчица бирати енергетику за своје даље образовање и каријеру, а инспирација је свакако наш највећи научник Никола Тесла, чији дан рођења обележавамо данас. Садашње генерације имају одговорност да стварају услове да нема никаквог ограничења за напредовање у складу са радом и знањем и ја позивам све девојчице да буду храбре и бирају занимања која год желе” рекла је министарка.

Представница Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена Невена Марчета је поручила:

„UN Women у Србији свакодневно ради на томе да девојцице и децаци, жене и мускарци имају исте услове и могућности за живот, рад и образовање. Жене чине половину светске популације, а друштво је правичније, боље, иновативније и лакше и лепше се живи када сви имамо иста права и када рушимо стериотипе“, навела је она.

Ученице су показале велико интересовање и имале су много питања. Надамо се да ће их ова посета додатно охрабрити да укораче у свет електроенергетике и да ће неке од њих бити наше будуће колегинице.

Leave A Comment