Београд, 15.12.2021.  –  Поводом навода који су се појавили у медијима, а у којима се између осталог наводи да се „након седнице Владе РС престало са ажурирањем званичне апликације Електромреже Србије – Енерџи флукс“ (Energy flux) обавештавамо јавност да апликација која врши мониторинг производње и потрошње, увоза и извоза електричне енергије и мноштва других параметара, функционише у најбољем реду и доступна је свима који су заинтересовани да виде податке.
На званичном инстаграм профилу наше компаније јавност је обавештена да је дошло до прекида комуникације базе и SCADA система. Овај квар је отклоњен још јутрос у 10.30 часова, и сви подаци су јавности апсолутно доступни – па и ретроактивно тј. за онај период за који је трајао прекид у комуникацији.
Апсолутно одбацујемо све наводе и инсинуације које сугеришу да је апликација намерно искључена како би се сакрили било који подаци.
Тако нешто нам ни у ком случају и никада не би пало на памет. ЕМС АД је развио ову поједностављену апликацију пре скоро годину дана како би јавност имала податке, који се иначе објављују на Transparency Platform која је све време била доступна и у функцији.