Уб, 28.9.2022.

Електромрежа Србије је данас у Убу обележила пуштање у рад новог 110 kV двосистемског далековода којим се на преносни систем повезује реконструисана Трафостаница Уб.
Нови далековод дугачак је више од осам километара, а подигнуто је 38 стубова. Овај објекат омогућава да снабдевање електричном енергијом Уба и околине буде стабилније и сигурније и значајно доприноси квалитету живота грађана и економском и привредном развоју овог краја.
Напонски ниво Трафостанице Уб је подигнут је на 110 kV и она је на преносну мрежу ЕМС-а прикључена овим двосистемским далеководом, по принципу „улаз-излаз“, од постојећег далековода 110 kV ТС Тамнава Западно поље – ТС Ваљево 3.
Догађају су присуствовали генерална директорка ЕМС АД Јелена Матејић, председник општине Уб Дарко Глишић и директор ЕПС Дистрибуције Бојан Атлагић.
– Данас пуштамо у рад модеран далековод за понос и управо овакви објекти су предуслов поузданог снабдевања и економске сигурности. Градимо их одговорно, у интересу државе, локалне заједнице и грађана. Живимо у несигурна времена, али тамо где постоји инфраструктура, много сигурније дочекујемо и зиму и све изазове које будућност доноси. Оваква улагања су неопходна, вишеструко корисна, пројектована и изграђена на начин који доноси само бенефите и не угрожава нити људе, нити околину – истакла је том приликом директорка Јелена Матејић.
Укупна вредност комплетне инвестиције износи око 200 милиона динара. Радови су били веома захтевни, а будући да један део трасе прелази и преко ауто-пута „Милош Велики“, било је потребно да се они ускладе и са захтевима Путева Србије како би се саобраћај одвијао без застоја. Други део трасе залази у густо насељено приградско и градско подручје Уба, па је деоница 35 kV далековода Уб1 – Јабучје морала бити демонтирана како би се ослободио коридор за нови двосистемски 110 kV далековод.
– Ово је био услов свих услова. Време које долази било би знатно теже за нашу Општину да овај објекат није завршен. С обзиром да имамо велике планове да наставимо развој и експанзију, да планирамо велике пројекте и да на дневном нивоу имамо нове захтеве за прикључењима, онда је јасно колико је ово значајан пројекат. Утолико више, јер смо до сада зависили од објеката који су се налазили на територијама других општина.  Изражавам велику захвалност, пре свега држави Србији, а затим и ЕМС-у и Електродистрибуцији који су уложили максималне напоре да се пројекат реализује. Ово ће нам бити ослонац и подстицај да наставимо још више да радимо, јер су створени бољи услови – рекао је Дарко Глишић, председник општине Уб.
Директор ЕПС Дистрибуције Бојан Атлагић говорио је о значају трафостанице која је реконструисана, нагласио да је уложено око 300 милона динара и истакао да је, уз боље напонске прилике које доноси, она значајна за систем и због смањења губитака електричне енергије на том подручју.
Директорка Матејић и директор Атлагић захвалили су се Општини Уб на доброј сарадњи и разумевању.
– Овај пројекат део је ЕМС-овог инвестиционог замаха. Подсетићу вас да је ЕМС од 2011. године реализовао инвестиције вредне 380 милиона евра, као и да ће до краја 2030, кроз инвестиције које су у току, додатна реализација бити вредна чак 760 милиона евра – додала је Јелена Матејић.