Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић и директорка Електромреже Србије АД Јелена Матејић, потписале су данас у Влади Републике Србије Споразум о уступању финансијске помоћи и одговорности између ЕМС АД и МРЕ који се односи на трећу секцију Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије.

Директорка ЕМС-а Јелена Матејић рекла је да потписивање Споразума о уступању финансијске помоћи и одговорности између МРЕ и ЕМС АД представља корак у остварењу зацртаног циља – постизању потпуне енергетске безбедности Републике Србије.

“Kао и у свим досадашњим пословима, тако и у овом, ЕМС АД поступа професионално и одговорно и држи се задатих рокова. Зато нам је драго да на овом путу имамо подршку потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, као и целог министарства. Уверени смо да ћемо заједничким залагањем и напорима, у задатим роковима, а на добробит грађана и Републике Србије, завршити овај значајан пројекат”, навела је она.

Министарка Михајловић овим поводом нагласила је да је изградња Трансбалканског коридора стратешки важна инвестиција не само за Србију, већ представља пројекат од регионалног и европског значаја.

“Улагање у преносну електроенергетску мрежу кроз пројекат Трансбалканског коридора не само што ће побољшати сигурност и квалитет напајања у западној и централној Србији, него је важно и за повезивање региона у области енергетике. Визија Србије је да, као што је већ важна транзитна рута у транспорту, буде и незаобилазан енергетски коридор, што ће изградњом Трансбалканског коридора и бити”, рекла је Михајловићева, поводом потписивања Споразума о уступању финансијске помоћи и одговорности између Министарства рударства и енергетике и ЕМС АД, са директорком ЕМС-а Јеленом Матејић.

Потписивање споразума је један од корака у реализацији пројекта треће секције Трансбалканског коридора, од Обреновца до Бајине Баште. Укупна дужина далековода на овој секцији је 109 километара, а вредност инвестиције од 58,95 милиона евра, од чега 12,8 милиона евра чине бесповратна средства ЕУ, која овим споразумом Министарство уступа ЕМС-у.

Leave A Comment