БЕОГРАД – 5. 9. 2023. године –  Акционарско друштво Електромрежа Србије данас је на Карабурми обележило завршетак радова на изградњи кабловског 110 kV вода од трафостанице Београд 1 на Карабурми до ТС Београд 6 у Хиландарској улици. Догађају су, уз директорку ЕМС АД Јелену Матејић са сарадницима и представницима извођача радова, присуствовали и градоначелник Београда Александар Шапић и директор ЈП Путеви Београда Александар Милентијевић.

Реч је о једном од најсложенијих подухвата које је Електромрежа Србије спровела у главном граду. Заменом старог кабла, који је био у функцији још од 1969. године, отклоњени су сви ризици који су могли да доведу до кварова и прекида у напајања електричном енергијом трафостанице Београд 6 која је од кључног значаја за снабдевање ширег центра града.

Траса новог кабла је дужине 4,35 км, а радови су се изводили у две фазе, на укупно девет деоница. Вредност инвестиције је око седам милиона евра. Сви грађевински и електромонтажни радови су завршени, преостало је само да се спроведу завршна испитивања и пуштање кабловског вода под напон се очекује до краја септембра.

– У деценији за нама Електромрежа Србије је спровела велики број инвестиционих пројеката широм наше земље. Значајно смо унапредили и развили преносни систем и на територији Београда. Уз 400 киловолтну трафостаницу Београд 20 која представља круцијални капитални инфраструктурни пројекат и која је пуштена у рад пре неколико година, реализацијом и овог пројеката поузданост у снабдевању електричном енергијом престонице подижемо на још виши ниво, истакла је овом приликом директорка Јелена Матејић.

Градоначелник Александар Шапић, говорећи о укупној реконструкцији Вишњичке улице, истакао је да је промењен саобраћајни крвоток у том делу града. Нагласио је да је синхронизованим радом свих градских и републичких служби о једном трошку и у истом временском периоду омогућено да се реконструкција заврши уз што мање угрожавање свакодневног живота Београђана.

– Радили смо ноћу, радили смо викендом, заживела су нека нова правила. На ову улицу сам много поносан, задовољан сам како су радови изведени и завршени. Пракса усклађивања радова показала се као добра и са њом ће се и убудуће наставити, рекао је градоначелник.

Овај пројекат је и пионирски за Београд, јер је по први пут на овим просторима примењена специјална технологија такозваног уплутавања кабла у цеви. Коришћење нове технологије омогућило је поузданије и сигурније полагање каблова, уз значајно смањење утицаја радова на нормално функционисање живота грађана.

– Рок за завршетак радова био је 15. септембар, али смо уложили додатне напоре како би они били готови пре почетка школске године како бисмо олакшали прилике у саобраћају који је у овом периоду увек посебно интензиван. То смо успели великим залагањем и упркос веома изазовним условима које су наметнуле прометне саобраћајнице и разграната мрежа постојећих подземних инсталација. Грађанима хвала на стрпљењу, свакако ће им се исплатити, а још једно велико хвала свима који су допринели да овај пројекат буде успешно реализован, закључила је директорка Матејић.

 

Leave A Comment