Традиционално, првог дана нове године Национални диспечерски центар Електромреже Србије посетио је министар рударства и енергетике Александар Антић. Њега су дочекали дежурни диспечери и колеге из Дирекције за тржиште електричне енергије, као и представници пословодства предвођени директорком Јеленом Матејић.
–  ЕМС је енергетска компанија за сваку похвалу, која ради по највишим европским стандардима. Електромрежа Србије је апсолутно „утегнута“ компанија и организована је на на најмодернији начин. Ове године су забележили и рекордно ниске губитке у преносном систему од свега 1,72 одсто, што је далеко боље од просека ЕУ. То није дошло тек тако или само по себи, већ је реч о системском организовању и управљању, као и врхунском одржавању. Ми настављамо у ЕМС-у са снажном развојном компонентом у 2020. и са инвестицијама. Ова година нам доноси наставак реализације Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије – поручио је министар Антић из НДЦ-а.

Директорка Јелена Матејић је рекла да је запосленима у ЕМС-у велика част што министар Антић традиционално долази у посету ЕМС-у првог јануара, чиме им указује велико поштовање.
– Сви смо поносни и имамо чиме да будемо поносни. За нама је година која је била турбулентна и интензивна по свим питањима. Успели смо да савладамо све препреке и поставимо нове рекорде. Прошле године смо имали и историјски најмање губитке у преносном систему. Тиме се дичимо, то је резултат синергије свих наших организационих делова, као и осталих сегмената у енергетском сектору – нагласила је она.
Јелена Матејић је истакла и да ЕМС примењује иновације и савремена решења за унапређење система, као и да ради на дигитализацији и аутоматизацији процеса даљинског управљања и да ће тај пројекат бити завршен у наредне три године.
– То су невероватни резултати и за многе у Европи. Има много знања у Србији и зато улажемо у памет и струку, да млади остану у нашој земљи – рекла је Матејић и пожелела грађанима у име ЕМС-а срећну Нову годину.
Извршни директор за управљање и тржиште Александар Курћубић је рекао да је новогодишња ноћ протекла у најбољем реду и да није било проблема у снабдевању потрошача електричном енергијом.
– Цела 2019. је прошла без неких већих проблема у снабдевању потрошача струјом и надамо се да ће тако остати и у 2020. Уложили смо довољно средстава у одржавање далековода и градњу нових елемената преносног система, у реконструкције и изградњу нових далековода и трафостаница – нагласио је Курћубић.

Beograd, 1. januar 2020.- Energetska situacija je apsolutno stabilna i energetski sektor je u 2020. godinu usao utegnut i spreman da obezbedi gradjanim sigurno snabedavanje svim kljucnim energentima, porucio je jutros ministar energetike Aleksandar Antic (S) tokom tradicionalnog obilaska zaposlenih u Nacionalnom dispecerskom centru EMS-a, koji su dezurali u novogodisnjoj noci. Direktorka Elektromreze Srbije Jelena Matejic (L) je rekla da je zaposlenima u EMS-u velika cast i srce puno sto ministar Antic tradicionalno dolazi u posetu EMS-u 1. januara, cime im ukazuje veliko postovanje. Izvrsni direktor za upravljanje i trziste u EMS Aleksandar Kurcubic (D) je rekao da je novogodisnja noc protekla u najboljem redu i da nije bilo problema u snabdevanju potrosaca elektricnom energijom.FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Leave A Comment