Смедерево, 23. јун 2021.

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас са директорком Електромреже Србије Јеленом Матејић и начелницом Подунавског округа Јасном Аврамовић реконструисану трафостаницу Смедерево 3.

– Да бисмо имали нове инвестиције, отварали нова радна места и развијали се, инфраструктура, како путна, тако и енергетска, мора бити најбоља могућа. Нас чека нови инвестициони циклус, само у ЕМС-у, најбољој компанији у енергетском сектору, вредан 770 милиона евра, што је део новог инвестиционог пакета који започињемо ове године. Усвојили смо нове законе који су основа за инвестирање у нове капацитете, дистрибутивну мрежу и енергетску инфраструктуру, без које нема привредног развоја. Учинићемо све да и остала предузећа буду још ефикаснија и профитабилнија и да немамо застој, јер је то предуслов развој – рекла је др Зорана Михајловић.
Директорка Јелена Матејић овом приликом је изјавила да је ЕМС у претходних девет година реализовао инвестиције у вредности од 330 милиона евра, те да је за наредни десетогодишњи период планирано да се тај износ удвостручи.
– Крајем априла под напон је пуштена нова трафостаница Бистрица, наставља се градња Трансбалканског коридора, пуштен је у рад далековод у Бору, градимо нов далековод у Убу. Реконструишемо и градимо у свим деловима наше земље. У свим тим процесима имамо подршку ресорног министарства и Владе Републике Србије, на чему смо им веома захвални. Данас се налазимо на ТС Смедерево 3, објекту чија је реконструкција подразумевала подизање напонског нивоа 220/110 kV на 400/220/110 kV, уз увођење прикључног 400 

kV вода. Пројекат реконструкције био је веома сложен и захтеван, његова инвестициона вредност износи 14,6 милиона евра, а његовом реализацијом значајно су повећани ниво сигурности, поузданости квалитета напајања корисника на подручју града Смедерева, индустријске зоне и шире – истакла је директорка ЕМС АД.
Јасна Аврамовић истакла је да је поносна што се један стратешки важан објекат за Србију налази на територији Смедерева и Подунавског округа, који се последњих година нагло привредно развија и у који долази велики број инвеститора.
– А сви инвеститори вас прво питају да ли имате пут и довољну снагу електричне енергије. Са 220 kV добили смо постројење са 400 kV. И Железара и сви будући инвеститори могу да рачунају на појачану снагу и стабилан систем. Захваљујем у име 70.000 корисника Подунавског округа – рекла је она.

Leave A Comment