Душко Аничић

Извршни директор за управљање и тржиште
  • dusko.anicic@ems.rs
  • +381 11 3970-665
  • Кнеза Милоша 11, 11000 Београд

Душко Аничић је извршни директор за управљање и тржиште у Акционарском друштву Електромрежа Србије.

Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, смер Електроенергетски системи, са радом за који је добио годишњу награду Привредне коморе Београда. Прво запослење након факултета је остварио у домаћој компанији ГВсистем на пословима пројектовања, програмирања, развоја, имплементације процесорских уређаја у енергетици за заштиту, управљање и аквизицију. Неки од уређаја су више од двадесет година у експлоатацији и то: генераторских заштита (ХЕ Власина), заштита од отказа прекидача (ХЕ Зворник), синхронизатора (ХЕ Перућица, КАП Подгорица), система за аквизицију, праћење вршне снаге…

Од 2000. године се запошљава у ЈП ЕПС у Националном диспечерском центру на пословима диспечера. Од 2005. године до 2015. Душко Аничић ју Акционарском друштву Електромрежа Србије обавља послове диспечера НДЦ, а од 2007. руководиоца смене у НДЦ. На место директора Сектора НДЦ долази 2015. године, а 2020. прелази на позицију главног диспечера. На функцију извршног директора за управљање и тржиште је постављен у фебруару 2022. године.

У асоцијацији УЦТЕ учествује у пројектном тиму за прикључење Турске на европску мрежу. У ЕНТСО-Е асоцијацији је учествовао у радним групама СПД (Сyстем Протецтион анд Дyнамиц) и ЦСО (Цоординатион Сyстем Оператион). Након догађаја од 08.01.2021. године, када долази до раздвајања интерконекције где је ЕМС имао значајну улогу у санирању поремећаја, као представник ЕМС учествује у ЕНТСО-Е тиму у изради извештаја. Овај извештај је награђен од стране ЕНТСО-Е.

Душко Аничић се активно бавио рукометом. Током каријере од 1986. до 1996. играо је за следеће клубове: РК Златар, РК Партизан, РК Синђелић и РК БАСК. Са РК Синђелић је освојио куп Србије 1995. године. Рекреативно се бави кошарком и скијањем. Рођен је 1971. године у Новој Вароши, Србија, ожењен је и поносни отац близанаца Софије и Петра.