Директорка Електромреже Србије Јелена Матејић, заједно са члановима пословодства, угостила је у субору 8. јуна у реновираној пословној згради у Војводе Степе делегацију Електропривреде Републике Српске, коју је предводио директор Лука Петровић. Присутан је био и в.д. генералног директора Електропривреде Србије Душан Живковић. Посета је организована у склопу Свесрпског сабора који је одржан у Београду.

„Налазимо се у срцу електроенергетског система Србије – овде се налази ЕМС-ов Национални диспечерски центар, заједно са још много значајних система и служби. А тамо где се говори о срцу Србије, у било ком смислу – тамо свакако припадају и увек су добродошли наши сународници из Републике Српске. Ми смо један народ, са заједничком историјом, истим циљевима и жељама и природно је да сарађујемо и да имамо најближе могуће односе. То је веома важно и ако говоримо о електроенергетици јер су наши системи повезани и неопходно је да функционишу и развијају се синхронизовано и у сагласју. Ми данас разговарамо о стратешким пројектима које спроводимо, о развоју компанија које смо, не само за нас већ и за цео регион источне и југоисточне Европе већ заједно основали, о модернизацији пословања, о начинима на које можемо још ближе да сарађујемо. Ово није усмерено против било кога, напротив, заједнички рад електронергетских компанија Србије и Републике Српске може произвести само корисне ствари за све“ – истакла је директорка Матејић.

Директор Електропривреде РС Лука Петровић истакао је да му је задовољство што се налази у новим просторијама ЕМС-а, као и да је важно да партнерске компаније оснаже своје везе.

„На тај начин се остварују бенефит и за саме компаније и за грађане и с једне и друге стране Дрине“,нагласио је и додао да је диспечерски центар ЕМС-а највећи и најважнији на целом Балкану.

„Ово је контрола високих напона и преносних система и они држе стабилност Западног Балкана у енергетском смислу. Користе најсавременију опрему и имају озбиљну контролу управљања и праћења рада система, а наслањају се на целу Европу. Примећује се напредак ЕМС-а и ова компанија свима може послужити као пример доброг пословања“, рекао је Петровић.

Вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије Душан Живковић нагласио је да је потребно унапређивати заједничку сарадњу електроенергетских система Србије и Републике Српске.

„Разматрамо да унапредимо наше односе у делу средње Дрине. То је река која нас оперативно спаја на хидроелектранама Бајина Башта и Вишеград. Разговарамо и о процесима декарбонизације и проналазимо облике сарадње којима ћемо унапредити енергетску транзицију, као и пословне процесе за које верујемо да су од интереса када је у питању снабдевање електричном енергијом, трговина електричном енергијом, али и њена производња“, рекао је Живковић.

Након састнка на којем се разговарало о актуелним и значајним темама и продубљивању сарадње, делегације су се придружиле централном скупу у центру Београда.

фотографије: Данило Мијатовић, ЕПС

 

 

Leave A Comment