Део далековода 110 kV бр. 199/2 ТС Шид – граница са Републиком Хрватском/ТС Нијемци, у дужини од 12,5 километара, који је још од распада СФРЈ формално био у власништву хрватског оператера преносног система, постаје власништво оператора преносног система Републике Србије ЕМС АД.

Распадом СФРЈ одређени број високонапонских водова који су део преносног система Србије се делом својих траса нашао на територијама других држава. Са друге стране, део водова који нису у саставу преносног система Србије, а требало би да буду, нашао се на територији наше земље.

– То је вишедеценијски проблем који је данас напокон решен. Распад бивше државе донео је многе правне и формалне противречности када је реч о државним границама и питањима власништва, што није заобишло ни енергетску инфраструктуру. Када је реч о далеководу од ТС Шид до ТС Нијемци у Хрватској, то више није случај јер ће део трасе у Републици Србији  и правно и формално бити у надлежности ЕМС АД – истакла је овим поводом генерална директорка Јелена Матејић.

Предметни далековод остао је после распада СФРЈ у власништву оператора преносног система Хрватске (ХОПС-а), који је правни следбеник Електрославоније из Осијека, инвеститора на чије име је 1976. године издата употребна дозвола. Данашњим потписивањем уговора о купопродаји између ЕМС АД и ХОПС, а након донетог Закључка Владе Републике Србије, овај далековод који има велики значај за сигурно и стабилно снабдевање електричном енергијом Шида и околине, најзад је у правном и власничком статусу у којем је одавно и требало да буде.

Leave A Comment