Директорка ЕМС АД Јелена Матејић потписала је 18. октобра уговоре о дуалном образовању са три ученика Електротехничке школе „Никола Тесла“ из Ниша. Реч је о ученицима другог разреда који се школују за профил Електромонтер мрежа и постројења.

– Као друштвено одговорна компанија, препознали смо значај повезивања привреде, односно тржишта рада и система образовања, тако да смо се укључили у програм дуалног образовања „Учење кроз рад“. На позив Привредне коморе Србије, која је носилац овог програма, наши запослени су учествовали у више радионица и пружили допринос увођењу модела  дуалног образовања у средњошколском систему Србије, али и модернизовању образовног профила Електромонтер мрежа и постројења – истакла је директорка Јелена Матејић.
За три ученика ЕТШ „Никола Тесла“ из Ниша у наредне две године биће обезбеђена практична настава у ЕМС-овом подручју погона преносног система Ниш, у складу са школским планом и програмом. ЕМС АД је одлучио да пружи и финансијску подршку ученицима, којима ће бити исплаћиван пун износ минималне цена рада за време проведено у компанији, иако Закон о дуалном образовању предвиђа накнаду која је скоро за трећину мања од тога. Уз накнаду за учење кроз рад, ученицима ће бити обезбеђене и накнаде за превоз и исхрану, као и осигурање за случај повреде.
– Сигурна сам да ћемо ученицима пружити функционално и применљиво знање, првенствено водећи рачуна о њиховој безбедности и здрављу на раду.  Бенефит за нашу компанију је у томе што добијамо младе кадрове профила Електромонтер мрежа и постројења који ће у великој мери бити оспособљени за рад. Будући да је ово прва генерација ученика са којом ЕМС АД учествује у овом програму, искуства ће свакако бити корисна и за наредне генерације које ћемо оспособљавати по овом моделу. Уз стипендије које већ годинама додељујемо средњошколцима и студентима, ово је још један вид напора који улажемо како би вредним и талентованим младим људима помогли да се професионално остваре у својој земљи – рекла је Јелена Матејић.
Директор ЕТШ „Никола Тесла“ из Ниша Небојша Соколовић сагласио се да овај програм представља одличну шансу за професионални развој младих људи и изразио уверење да ће ученици који су потписали уговоре својим залагањем стећи поверење старијих колега и заслужити своје место у Електромрежи Србије.

????????????????????????????????????

Leave A Comment