Нова ЕМС-ова трафостаница ТС Бистрица пуштена је под напон 28. априла увођењем 110 kV далековода 134/3 ХЕ Кокин Брод – ХЕ Потпећ. Овом важном догађају за ЕМС, али и за целокупан електроенергетски систем Србије, присуствовала је директорка Јелена Матејић заједно са  члановима пословодства.
Пуштањем у рад ТС Бистрица постиже се стабилнији рад електроенергетског система Србије, али и Црне Горе и Босне и Херцеговине, као и дугорочно обезбеђење напајања електричном енергијом потрошача на подручју Нове Вароши, Чајетине, Прибоја, Пријепоља, Сјенице, Новог Пазара, Рашке и Тутина.
За потребе прикључења овог објекта гради се расплет четири постојећа далековода. Планирано је да први 220 kV далековод буде уведен у ТС Бистрица током августа или септембра ове године, а да комплетан пројекат буде окончан у првој половини 2022. године. Пројекат је финансиран сопственим средствима ЕМС АД.
Иначе, за овај пројекат је израђена Студија о процени утицаја на животну средину којом су сагледани сви аспекти утицаја на животну средину, а ТС Бистрица је пројектована и изграђена тако да не постоји могућност угрожавања природе и здравља мештана.

Leave A Comment